В проучванията на селището от късната бронзова епоха участват археолози от няколко държави

Голяма част от микенско съдче за съхраняване на парфюми (алабастрон) бе открито това лято в укрепеното селище от късната бронзова епоха (13. в. преди Христа) в местността Бресто, с. Баня, община Разлог. То бе намерено в тясна уличка в непосредствена близост до голяма постройка с апсиден план. Точното съдържание на микенското съдче може да стане ясно след извършване на анализи на органичните останки по неговите стени, информират от Нов български университет.

Находката отпреди 33 века хвърля нова светлина върху контактите на планинските райони от Южна България и егейските градски центрове от времето на Микенските дворци.

По темата

В 13. век пр. Хр., когато в Бресто се появява първото укрепено селище, в по-важните микенските селища се строят нови отбранителни съоръжения. Линеар Б-текстове показват, че в някои дворци се взимат мерки за отбрана. В началото на 12. в. пр. Хр. Източното Средиземноморие е разтърсено от политически и икономически кризи, които довеждат до загиването на микенската цивилизация и разпадането на хетитското царство в Анатолия. В същото време е напуснато и Бресто.

Проучването се осъществява от археолози от Нов български университет, Лудвиг-Максимиланс университет в Мюнхен и Регионалния исторически музей в Благоевград. В проекта участват още и студенти от САЩ, Австралия и Великобритания.

Една от целите на проучванията в Бресто е да се разберат по-добре богатството и контактите на това силно укрепено селище, намиращо се в долината, която разделя Рила, Пирин и Родопите. За далечните контакти на обитателите на Бресто свидетелства и пластина от бивна на глиган, която вероятно е подготвена за производството на церемониален микенски шлем.